keskiviikko 1. lokakuuta 2014

1.10.2014 Reposretki Höytiäisen rannoilla


Kun netistä löytyvät avaruussään ennustamiseen keskittyneillä sivustoilla http://aurora.fmi.fi/   ja   http://spaceweather.com/ arvioitiin, että revontulten mahdollisuus oli noin 50%, oli aika lähteä syksyn neljännelle reposretkelle. En pitänyt kiirettä saunan jälkeen - tarkoituksena oli kuivatella nahkaa ennen ulos lähtöä. Vaan kun Leivon Jari soitti ja kertoi reposten jo näkyvän, oli startattava pikaisesti. Jälleen kerran suuntasin Höytiäisen etelärannoille, mistä avautuu hyvät suht valottomat näkymät pohjoiseen. Kontiolahden valot toki näkyvät kuvissa, jotka otetaan itään päin (ao kuvassa oikeassa laidassa). Reposet "käynnistyivät" heikonlaisina klo 21:30 tietämillä Häikänniemessä.


Klo 22 paikkeilla oli selkeästi parempi reposjakso ja perinteinen vihreä hehku oli nähtävissä hyvin selkeänä ja suht kirkkaana ihan paljain silmin. Ekassa kuvassa vihreä hehku kumuloituu kameran kennolla pitkän valotusajan summana ja paljain silmin se näkyy vasta, kun silmät ovat tottuneet pimeyteen.


Kuvasin myös linnunrataa heikompien reposten aikaan. Linnunradab alaosassa näkyvät jälleen Kontiolahden valot.



Napsin kuvia myös panoramaa varten - alla eräs viritelmä kuudesta otoksesta.


Etelän suuntaan otettaessa näkyvät Joensuun valot voimakkaina.


Puolen yön jälkeen tuntui, että reposet hyytyvät ja kun väsyttikin, niin pari viimeistä räpsyä otin sommitellen Otavan heijastuksen veden pinnasta. Pieni veden liike venyttää tähden heijastukset kuvassa viiruiksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti