lauantai 10. kesäkuuta 2023

Matkapäivä Vardöstä Kongsfjordiin

Aamupalan jälkeen siivous ja loput kamat kassiin ja kassit auton kyytiin. Vuorossa vierailu linnakkeelle ja noitamuistomerkille ennen ajelua Eckeröyn, Tanan ja Båtsfjordin kautta Kongsfordiin.



Steilnesetin noitavainojen muistomerkki on vaikuttava kokonaisuus. Hyvin ison puurakenteen varaan on vaijereilla ripustettu pressuputki, jonka mustalle sisäpuolelle on rakennettu kulkusillat. Putki on täynnä lyhyitä kertomuksia noitien oikeudenkäynneistä, heidän noitateoista ja tuomioista. Yleensä tuomio oli roviolla polttaminen. Roviota symboloimaan on rakennettu kaasulla toimiva tuoli, jossa palaa liekit ja ympärillä on peilit, jotka muodostavat kukin hiukan erilaisen kuvan itse polttopaikasta.









Martti löysi muistomerkin läheltä lokin pesän, jossa oli kaksi jo kuoriutunutta poikasta ja yksi kuoriutumassa. Arvaatte varmaan, että lokkiemot olivat ympärillämme varsin äänekkäitä.



Löysimme myös saukon raadon, mikä lie tappanut. Tästä olis Martti saanut käsityönä rei'itettyihin litteisiin onnenamuletteihinsa saukonnahkahihnat 😂😂




Tunnetut kajavakalliot Eckeröyn niemellä tuli jälleen käytyä tutkimassa. Pesissä poikaset olivat jo varsin isoja ja emot yrittivät suojata niitä auringonpaahteelta.







Eckeröyn kallion laella on suo, jolla kasvaa paljon lakkoja. Joskus aikoinaan on kullekin niemen perheelle ollut oma sarkansa, jolta sai lakkoja kerätä. Vielä nykyäänkin Finnmarkissa lakkaa saavat kerätä vain paikalliset, turisti voi vain syödä minkä vatsa vetää. Pieneltä alueelta oli kuntta poissa ja turve kuivunutta. Lakka yrittää vallata paljaat paikat heti.



Eckeröyn niemellä on vanha saksalaisten linnoitus, jolta käsin sodan aikaan vahdittiin Varangin vuonon laivaliikennettä. Vihollislaivat ammuttiin tykeillä, joiden lavetit näkyvät paikalla vieläkin.



Eckeröyn jälkeen ajoimme Tanaan kauppaan ostamaan uusia eväitä - on se vaan vieraassa maassa hankalaa valikoida sopivia tarpeita, ei meinannut millään löytyä samoja tuotteita on ripoteltu pitkin kauppaa sinne tänne. Vain maitotuotehyllyt olivat kaupan perällä niin kuin Suomessakin. Pihalla auringonpaisteessa norkoillessa söimme jätskit


Tutustuimme lyhyesti Båtsfjordiin, varsin siistin näköinen satamakaupungiksi.





Mustat laatikkolautat ovat mitä ilmeisimmin lintujen kuvauslauttoja (kelluvia piilokojuja), joita vuokrataan halukkaille. Firma lie Arctic Tourist (facebook?).


Reitti Båtsfjordiin käy korkeimmillaan yli 400 metrissä, niinpä pari järveä oli vielä jäässä.


Majapaikamme Kongsfjordissa  - kiitos Margherita.


Iltalenkki Peikkovuorelle, jotta saisi edes hiukan liikuntaa autossa istumisen lisäksi.



Etualalla Kongsfjordin kylä, jossa on peräti 32 vakituista asukasta. Taka-alalla Veinesin niemi, jonka muoto ja kalliot sekä rannat ovat erikoiset, niistä lisää toisessa jutussa.





Tällä kertaa turskankuivatustelineet olivat aivan tyhjiä - miksiköhän?






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti