lauantai 15. heinäkuuta 2023

Haukanpoika Harrin harhailut

 Tausta: Kesämökin pihapuussa pesii toista kertaa tuulihaukka. Kaksi vuotta sitten pesässä oli kolme poikasta ja kaikki sujui mainiosti vaikka siipilihasharjoitusten aikana välillä näytti puussa pysyminen varsin huteralta. Tänä vuonna pesässä on vain kaksi poikasta, joista toinen lienee ollut liian optimistinen vispatessaan siipiä oksilla keikkuessaan, sillä se on pudonnut maahan. Ylös puuhun olisi selkeästi Harrin kaipuu, mutta taidot ja voimat eivät vielä riitä kuin parin metrin lentopyrähdykseen ja sekin alaspäin. Emo käy välillä ruokkimassa ”Harria” maahan, joko laiturille menevällä polulla tai vakiopuun oksalle, johon Harri pääsee saunan tikkaiden kautta katolle ja siitä männyn alaoksille. Välillä Harri katoaa näkymättömiin – erityisesti ruokahetkien jälkeen. Huomautettakoon katsojalle/lukijalle, että suurin osa videoista ja kuvista on otettu siirreltävästä piiloteltasta, jotta Harrin ruokkimishetki ei häiriintyisi. Samoin välissä on tuntien taukoja, joiden aikana viimeistään emo saa ruokittua Harria. Männyn latvassa olevaa poikasta emo ruokkii vaikka pihapiirissä ihminen kävelisikin.

Harri vakiopuun alaoksalla

Harrin harhailut (video ja kuvat) alkavat vakiomännyn alaoksilta, jossa Harri istuskelee odottamassa emoa. Poikasuntuva kutittaa kroppaa, mutta emoa odotellessa on hyvää aikaa sukia höyheniään. Tai tutkia lähitienoota. Aika ajoin vaan kärsimättömyys ja nälkä saavat kerjäämään pontevasti ruokaa ja ajavat Harrin kiirehtimään kohti pesäpuuta - varsinkin, jos emo menee ruokkimaan toista poikasta pesään. Silloin on tiedossa hauskoja hetkiä seuraillessa tutkimusmatkailijaluonteen omaavan haukan harhailuja sen seikkaillessa mökin pihapiirissä milloin missäkin. Muutamia paikkoja luetellakseni: saunan viereinen mänty, saunan katto, grillikatos, aurinkotuolit, laituri, metsän mustikkavarvikko. Jos pesässä olevaa poikasta käy liikaa kateeksi tai jos oikein pahasti nälkä yllättää, voi aina käydä repimässä eilistä linnunraatoa, jonka emo on jättänyt Harrille. Ja jos sade yllättää, on syytä kiirehtiä vaikka katajan oksien alle suojaan ettei kastu ihan läpimäräksi. Sateen mentyä seikkailut jatkuvat. Kovin montaa päivää Harri tuskin pihapiirissä seikkailee, kasvuvauhti on kova ja kohta Harri liihottaa lyhyitä matkoja puusta toiseen emon perässä. Eikä mene kuukauttakaan kun nuori haukka lentelee kuin vanha tekijä ilmojen halki.

Linkki videoon tässä - kuvat ja selostusta alla

Laituri on yksi Harrin suosikkipaikka, syitä voi vain arvailla.

Eräs arvaus on, että siitä näkee hyvin tapahtumia ja emon liikkeet sen lennellessä järven yli saalistusmatkoillaan. Vai haluaako Harri olla näkösällä, jotta emo varmasti sen huomaisi? Kertaakaan en nähnyt emon kuitenkaan ruokkinut Harria laiturille vaan aina suojaisampaan paikkaan. 


Grillikatoksessa tällä kertaa - sadetta pitämässä.

Vinossa olevien tikkaiden kautta pääsee helposti saunan katolla ja siitä vakiopuun oksille. 



Alaoksilta on myös helppoa hypähtää saunan katolle takaisin.



Huomaa emo minutkin - nälkä jo ois!


Ei vieläkään saanut sapuskaa, oiotaan sit koipia.


Ai niin - se linnunraato on tuolla alhaalla.




Ja jälleen saunan katolla - ylös tekee haukan mieli


Pääsisköhän tuosta hyppäämällä puun oksille?


Ei mennyt ihan kuin Strömsössä.



Taasko se emo kuskaa pesäpoikaselle - mulle kans...




Hallittu hyppy ja liito...



... sekä laskeutuminen.


Toisit nyt jo emo mullekin ruokaa, pliiiis!


Ja emohan toi.



Vielä uskaltavat rantasipit keikkua samalla laiturilla. Oottakaas kun Harri kasvaa.


Ylöspäin on haukan katse





Ja taas on nälkä kova - emoooo!



NÄLKÄÄ!!!


Kiireellä emon luo.



Sinne hujahti sisilisko muutamalla hotkasulla - häntä vaan vilahti.


2 kommenttia:

  1. Tässä äiti,olipa mielenkiintoista katsottavaa,en ihmettele yhtään et sua kiinnostaa tuollainen kun minua vanhaakin kiinnostaa,upeeta.

    VastaaPoista
  2. katso Sirpa kun mokin saunan lähellä on haukanpesä,ja siinä kaksi poikasta,tämä oli pudonnut pesästä,t

    VastaaPoista