lauantai 22. marraskuuta 2014

15.11. ja 22.11.2014 Liikettä kennolle


Luovan valokuvakurssin tehtäväksi tuli liike kuvissa. Kuvaparin toiseen kuvaan piti saada liikettä pitkällä valotusajalla niin, että kamera on paikallaan ja toiseen siten, että kameraa liikutetaan valotuksen aikana. Ekaa vaatimusta on tullut harjoiteltua aika paljon revontuli- ja tähtitaivaskuvissa. Mutta kameran liikuttelu valotuksen aikana kaipasi harjoittelua ja herätti kysymyksiä: mitä kohteesta pitää huomioida, pitääkö liikkeen olla suurien linjojen mukaan, kohteen päälinjojen mukaan vai jotain muuta, mitä? Kokeilemaan siis.

Tässä kuvassa yritin harjoitella kameran liikettä siten, että taustan lamppu olisi aina samassa kohdassa ja olisi siten mahdollisimman terävä kuvassa. Etualan kohteen ääriviivat liikkuvat kuva-alalla eniten.


Tässä kameraa on heiluteltu ylös alas ja päälle rankkaa kuvankäsittelyä.


Pimeän aikaan jalustalta otetussa kuvassa hahmot liikkuvat, maisema ei.

Koska tehtävään tarvittiin kaksi kuvaa ja nimenomaan luontokuvaa, asetti säätila aikamoisen haasteen. Eka ajatukseni oli saada puut heilumaan tuulessa, mutta kun kelit ovat täysin tuulettomia, niin ... eikä aallokkoakaan ole. Hmmm??? Puro, linnut ??? Kokeilemaan siis ruokinnalle lintujen kuvaamista pitkällä valotusajalla. Kylläpä tuli sutta ja sekundaa - linnut olivat milloin mitenkin päin ja liike pelkkää suttua. Vain muutama hassu kuva onnistui jotenkuten.


Muutamaan kuvaan sain myös pientä lumihiutaleiden liikettä näkyviin.



Kotimatkalla tiesin olevan puron, jonka virtauksista saattaisi saada toisen kuvaparin kuvan.





Puroa kuvatessa huomasin, että alapuolella oli pieni suvanto, jossa vaahto pyöri hitaasti virtauksen mukaan. Valotusajoilla 10 - 25 sekuntia liike alkoi hahmottumaan kuviin.


Niin ... millainen siitä kuvaparista sitten tuli? Tein aika monta luonnosta, joista valitsin tämän.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti