Mökille mieli - suht vilkkaan työviikon päätteeksi rauhoittumaan. Kameran kanssa tietenkin :D
Vietyäni ruokatarvikkeet jääkaappiin, ajelin metsätien päähän ja kävelin harjulle, jossa vielä muutamia vuosia sitten oli lapinpöllön pesä. Toivoin näkeväni pöllöpesueen, mutta eipä ollut enää pesästä kuin rippeet jäljellä. Takaisin autolle tallustellessa huomio kiinnittyi eräässä mustikanvarvussa olleeseen isoon perhosen toukkaan. Perhoset -fb-ryhmän tunnistusavun perusteella kyseessä on tammikehrääjä. Mielenkiintoista - Rauanjärvi kun ei mitään tammiseutua ole.
.
Metsoautotien alkupäässä on pieni vanha soramonttu, joka on jo pusikoitunut. Pajuissa mönkii keväisin monenlaisia hyönteisiä, niin tälläkin kertaa. Mehiläinen oli ilmeisesti kerennyt jo käydä monessa pajussa ennen kuvan ottoa, koska takajalkojen tyvet oli melkoisesti keränneet siitepölyä.
Oiskohan tämä virnaperhonen? Pitäis olla.
Yökkösiä oli useampia, samoin kuparikuoriaisia pölyttämässä pajuja.
Haapakuoriainenkin tallusteli oksaa myöten.
Lato, jonka seiniltä olen käynyt kuvaamassa monasti ötököitä, oli nyt huono anniltaan. Vain yksi hämis löytyi.
Jos oikein tunnistan, niin kyseessä ois horsmamittari.
Illalla tyyntyi ja valoisaa oli vielä lähes puolen yön aikaankin - niin kuin Suomen kesässä juhannuksen alla yleensäkin.
Täysikuu - aina se on täysikuu - viestitti muru kun kuvan laitoin. Tämä on otettu klo 3:00 aamulla. Hento usva leijui järven pinnalla ja käet kukkuivat vuorotahtia vasemmalla ja oikealla sekä teeri kukersi järven toisella puolella. Enpä ole aiemmin kuullut teeren ääntä enää kesäkuun 9 päivä.
Seuraavana aamuna soramontulle, jossa olin nähnyt edellisellä mökkireissulla käärmeen. Siellä oli myös isot pinot tukkeja, mutta ne oli jo raivattu pois. Makroilu on siitä mukavaa, että pieneltä alalta saattaa löytää kaikenlaista kuvattavaa. Yllä hyppyhämis (kangassirppihypykki - Evarcha falcata ?) ja alla jäniksen syömää haapaa.
Kielot olivat viittä vaille kukassa. Yritin sommitella graafisia muotoja suurella aukolla eli pienellä syväterävyydellä.
Haapojen pinnalla kasvaa kääpiä ja sammaltakin.
Mustikka oli jo kukassa, mutta eivät vielä olleet makeita. Menee viikon päivät, jotta oisivat suussa sulavia :D Pienen männyn latvasta löytyi "laserhämis".
Isopirkko ja harmonopsakki (?) olivat myös löytäneet ruokailupaikat pajuista.
Mikähän lie pesinyt tässä "munassa" - kansi oli jäänyt raolleen kun asuja oli lähtenyt.
Soramontun läheltä löytyi koivikko, joka oli kuin Lapin vaivaiskoivikot.
Tämä hyppyhämis taiteili tikun nokassa.
Teerisuon suunnalta löytyi oja, jonka majava oli padonnut. En oikein tiedä miksi, mutta päätin purkaa padon ja laskea metsäomistajan iloksi veden pintaa. Sain purettua patoa aika hyvin ja ojassa vesi laski niin nopsasti, että pohjan eliöt tulivat näkyviin. Iso rantahämähäkki tietysti vain liiteli pitkin pintaa, mutta toukka, joka oli rakentanut itselleen tikuista suojakotelon, oli helisemässä veden kadottua -samoin sudenkorennon toukka, jolla oli jo selkeästi näkyvissä siiven hahmot selässä. Ei mene kauaa, kun korennot nousevat kuoriutumaan. On se aikamoinen muodonmuutos.
Huomaatko pienen sammakon?
Ei kai majavanpatoja saa purkaa tähän aikaan vuodesta.?
VastaaPoista